miercuri, 29 decembrie 2010

SISTEM PROPRIU DE PENALIZĂRI conform Legii 230/2007

Art. 17. -(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: 
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;
Conform Legii 230 / 2007 art. 30 alin. 1 lit. j, Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari blocul 20 B1 ,  stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociatiei pentru protejarea intereselor proprietarilor.
Art. 25.Norme - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.
ART. 49 Lege(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice suma cu titlu derestanta, afişată pe lista de plata. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se
vor aplica numai după o perioada de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plata, fără ca suma
penalizărilor sa poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară
de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al
asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de
către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natura
administrativă.
În acest scop, comitetul executiv actualizează, stabileşte şi adoptă următoarele condiţii care fac obiectul sistemului de penalizări:
- Data scadenta a listei lunare de plată se stabileşte la 20 de zile calendaristice de la afişare, dată consemnată pe fiecare listă.
- Data de la care se aplică penalizări este prima zi după 30 de zile calendaristice de la data scadentă a listei de plată .
- Se penalizează orice sumă restantă: cota de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, toate cheltuielile ce revin lunar proprietarului, cota-parte din reparaţii, sumele restante pentru constituirea sau actualizarea fondului de reparaţii, sumele restante la constituirea sau actualizarea fondului de rulment , sumele restante la constituirea sau actualizarea altor fonduri legal constituite, etc.
- Procentul aplicat în calculul penalizărilor este de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere;
- Valoarea penalizării nu poate depăşi valoarea restanţei asupra căreia a fost aplicată penalizarea;
- Nu se aplică penalizare la penalizare;
- Sumele încasate drept penalizări constituie fondul de penalizări din care se achită penalizările facturate de furnizori. După achitarea penalizărilor la furnizori, daca este cazul, sumele rămase în fondul de penalizări se utilizează numai pentru lucrări de reparaţii şi întreţinere asupra părţilor de construcţie şi instalaţiilor aflate în proprietatea comuna;
- Pentru proprietarii cu mari probleme sociale, comitetul executiv poate stabili măsuri de ajutorare, în sensul amânării plăţii penalizărilor, a suspendării calculării acestora pe termen scurt, cu angajament scris din partea restanţierului de achitare a restanţelor, la anumite termene stabilite clar. Angajamentul nerespectat va conduce la calcularea penalizarilor şi pentru perioada de suspendare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu