miercuri, 29 decembrie 2010

Problemele ivite frecvent la bloc

Foarte mulţi proprietari îşi trăiesc viaţa la bloc într-o totală ilegalitate. Totul din neştiinţă sau dintr-o încredere oarbă în administrator, ori din total dezinteres. Astfel timpul trece, problemele se adună, costurile cresc nejustificat şi există riscul major de a rămâne într-o bună zi fără apă rece şi caldă, căldură, gaze etc.

Azi ne propunem să vă informăm, în mod preventiv, cu câteva aspecte care caracterizează astfel de situaţii în blocuri, pentru a nu se ajunge în criză, moment în care nici o instituţie nu vă mai poate ajuta.
1 Taxele nu se plătesc la stat.
Se reţin bani de la proprietari, prin întreţinere, pentru taxe şi impozite, dar pe care administratorul de la el putere ce o are, nu le plăteşte la stat pentru că, fiind în ilegalitate, nu poate.
În eventualitatea unui control de la fisc, consecinţele şi amenzile le suportă toţi proprietarii, adică şi cu banii daţi, şi sancţionaţi. În acel moment, administratorul fie nu mai este de găsit, deoarece are el grija sa nu aibe garantii stabilite legal, fie va da vina pe proprietari că nu s-au organizat, nu au avut un comitet si o comisie de cenzori, cu responsabilitati si cu garantii in conformitate cu legislatia in vigoare.
2 Nu primiţi chitanţe cu regim legal.
Nu se utilizează documentele financiare legale – lista de plată, registre, chitanţiere personalizate cod 14-4-1 – menţionate de Ordinul Ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.969/2007, anexa nr. 2. Lista de plată se afişează haotic, dupa interesul administratorului, dicator fiind, scrisă neclar şi fără detalii, intentionat ca proprietarii sa nu poata verifica, iar încasarea are loc după programul stabilit de administrator şi nu după programul stabilit de asociaţie.
3 Facturi si cheltuieli administrative exagerat de  mari.
Se încarcă lista de plată cu diverse sume ca: rechizite, materiale de curatenie, becuri, scule, transport RATB, Metorex, taxi, abonament la telefon , prime ilegale, suspecte de abuz, fără nici un acord din partea proprietarilor. Aceste sume odată încasate sunt la dispoziţia administratorului şi se cheltuiesc fără nici un rezultat pozitiv pentru proprietari, fara a se vedea ceva nou, curat, modern.
4 Se plătesc restanţele din întreţinere din banii proprietarilor buni platnici.
Restanţierii sunt toleraţi ani de zile, fiind in complicitate cu administratorul,  până când toate fondurile proprietarilor se epuizează. În astfel de momente blocul supravieţuieşte numai din plata efectuată la timp de proprietarii buni platnici. Acţiunile în justiţie, târzii şi fără suport juridic: avocat, documente legal intocmite, vor fi pierdute de proprietari, adică banii cheltuiţi pentru restanţieri, din bugetul comun al tuturor, se pierd.
5 Nu se lucrează cu specialişti ca: administrator atestat, cu garantii materiale si morale, comitet si cenzori avand pregatire de specialitate.
Lucrările sunt făcute la negru, cu cârpaci şi pe bază de comisioane luate de administrator, dar imposibil de demonstrat, astfel încât avariile să se întâmple des,  pentru ca proprietarii să fie taxaţi “inteligent”.
6- Nu există comitet executiv sau acestia sunt pusi de administrator, sa ii acopere incompetenta.
Proprietarii nu au reprezentanţi, adică nu au un preşedinte ales şi un comitet pe care să îi intereseze soarta blocului. În astfel de situaţii administratorii profită cel mai mult, iar în situaţiile de criză, dau vina pe lipsa unui preşedinte. Administratorul fiind un dicatator, care nu are şef prinde putere de care profită în mod personal, mai ales că are în mână şi banii proprietarilor.
Cu minimum de atenţie şi implicare se pot evita situaţii extreme, care există deja în foarte multe blocuri din România. Autorităţile statului român sunt depăşite de situaţie, neexistând nici măcar înţelepciunea politică de a numi persoane potrivite pentru aceste probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu