miercuri, 29 decembrie 2010

PUNCT DE VEDERE al presedintelui Asociatiei de Proprietari blocul 20 B1

În conformitate cu prevederile art. 30 lit. c şi e din Legea 230/2007 comitetul executiv are printre alte atributii şi  întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune;
            Pană în prezent persoanele din administratia blocului (comitet, cenzori si administrator) au fost reticente in ce priveste repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii, datorita atmosferei create de unii proprietari, care faceau alergie când auzeau  de reparatii.
            Observ ca si la aceasta data persoanele din administratie nu au curaj sa decida efectuarea reparatiilor la partile si instalaţiile comune, cu toate ca legislatia ne obliga si chiar ne poate sanctiona in acest caz.
            Nu inteleg nici pe cei din administratie si nici pe ceilalti proprietari care dau dovada de totala pasivitate in ce priveste drepturile si obligatiile pe care le au in cadrul asociatiei.
            Daca individual proprietarii sunt intrebati cu privire la oportunitatea efectuarii unor reparatii sau propuneri de imbunatatie a confortului cladirii, sunt de acord, dar propuneri scrise, concrete si la momentul intocmirii Planului de reparatii, nu face nimeni.
            Consider ca este obligatia mea, care cunosc in amanuntime problemele asociatiei, sa va anunt cu privire la starea de fapt existenta si anume:
1.      In ce priveste ascensorul, acesta a beneficiat de mici reparatii la doi ani,  conform reviziilor programate, cand ni s-a recomandat sa facem mai multe, dar nu am putut face din cauza precizata  mai sus. In certificatul de calitate al liftului nr. 1359/28.11.1983 se arata ca durata de viata a acestuia este de 28-30 de ani. Din informatiile primite de la reprezentantii intretinatorului am aflat ca ISCIR-ul nu  accepta punerea in functiune fara reparatii substantiale, cum ar fi: schimbat/modernizat cabina, schimbat angrenaje la reductor, schimbat/modernizat tabloul de comanda, pentru care nu se mai gasesc componentele electrice. In prezent liftul are 27  ani de functionare.
2.      Instalatiile de alimentare cu apa si caldura (partile comune), nu au fost reparate sau inlocuite niciodata, cu exceptia robinetilor schimbati in urma cu 15 ani.
Am sustinut sa incepem schimbarea acestor instalatii in mod  treptat fara a incarca prea mult lista de intretinere, dar cuvantul  spus continuu a fost ,, nu sunt bani si ne va sarii lumea in cap’’. Parerea mea este ca mai bine incepem schimbarea acestor instalatii cand vrem noi , decat atunci cand ele vor ceda, deoarece pot ceda mai multe odata si atunci cred ca nu se va putea .
3.      Cu privire a infrumusetarea blocului prin zugravire sau schimbarea tamplariei metalice de la intrare  cu termopan, precizez ca zugravirea a fost efectuata in urma cu cinci ani , dar termopanele nu au fost puse datorita amentarilor unor propritari, ca le vor sparge intentionat, cu toate ca masura a fost aprobata de Adunarea Generala.
4.      Terasa blocului nu a fost integral reparata niciodata, asa cum au facut toate blocurile vecine, doar mici reparatii. De asemenea, nici tinichigeria de pe terasa nu a fost nici macar vopsita, fiind ruginita integral. Datorita faptului ca scurgerea de la casa liftului a fost din constructie montata gresit, a fost degradat peretele din partea de est, cat si acoperisul, existand pericol de inundare a camerei liftului, in dreptul tabloului de comanda.
Legea 230/2007.ART. 30 (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
a) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale şi urmăreşte respectarea prevederilor legale, a statutului şi a acordului de asociere ale asociaţiei de proprietari;
b) emite, dacă este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale şi pentru respectarea prevederilor legale, a statutului şi a acordului de asociere, precum şi alte decizii ce privesc activitatea din asociaţia de proprietari;
c) întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea adunărilor generale;
d) reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune;
e) întocmeşte sau propune planuri de măsuri şi activităţi şi urmăreşte realizarea lor;
ART. 56 (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranta a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apa, de canalizare, de încălzire centrala, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antena colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) se sancţionează cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
                Am precizat cele de mai sus in speranta ca mai multi proprietari vor intelege si vor face propuneri scrise pentru a putea incepe si noi in asociatie sa facem ceva in vederea repararii sau imbunatatirii confortului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu