duminică, 13 februarie 2011

Acord de asociare al proprietarilor din blocul 20 B1

1. Asocierea

1.1. Prin prezentul acord de asociere, noi, proprietarii de bunuri apartamente din condominiul situat in localitatea Bucureşti, str. Gogdan Gheorghe Tudor, nr. 4, sectorul 3, am hotarat sa ne asociem in asociatie de proprietari.
1.2. Asocierea a fost determinata de existenta proprietatii comune, indivizibil legata de proprietatile individuale pe care le detinem in cadrul condominiului. Asociatia de proprietari constituie forma de organizare si de reprezentare a intereselor tuturor proprietarilor, legate de intretinerea, functionarea, dezvoltarea si exploatarea proprietatii pe care o detinem in comun.

2. Descrierea proprietatii

2.1. Condominiul are urmatoarele caracteristici:
a) bloc de locuinte fara spatii comerciale la parter si fara alte spatii destinate unor activitati lucrative ;
b) regim de inaltime: subsol, parter si un numar de 8 etaje. Subsolurile sunt niveluri tehnice prin care trec conducte de alimentare cu apa rece, apa calda,ape pluviale, canalizare si agent termic;
c) structura in functie de destinatia proprietatii:
- un numar de 44 apartamente, cu o suprafata utila totala de 2028 mp, destinate locuirii, din care:
- cu 1 camera/garsoniere: 8 (nr.) 5;9,14,19,24,29,34,39;44; (8x24mp=192 mp);
- cu 2 camere: 36 (nr.) 1;2;3;4;6;7;8;10;11;12;13;15;16;17;18;20;21;22;23;25;26;27;28;30;31;32;33;35;36;37;38;40;41;42;43. (36x51mp=1836 mp);
d) structura cladirii ( integral prefabricate, cu pereti interiori neportanti, stalpi si grinzi, precum si cadre; diafragme din beton armat sau inlocuitori, plansee din beton armat, cu acoperis tip terasa);
e) cladirea a fost data in folosinta in anul 1983 si nu este inclusa in Lista monumentelor istorice;
f) cladirea este legata la retelele de utilitati (termoficare, apa rece, apă caldă, canalizare, telefonie, electricitate, cablu TV: UPC si RCS &RDS).
2.2. Proprietatea, in cadrul asociatiei de proprietari, este reprezentata prin proprietatea individuala si proprietatea comuna.
2.3. Proprietatea individuala (apartamentul) apartine exclusiv proprietarului si este un bun al sau, asupra caruia poate decide in deplina libertate. Fiecare apartament consta din suprafata cuprinsa intre zidurile, subdiviziunile dintr-un apartament si zidurile de perimetru cu suprafata interioara a acestora. Zidurile interioare, podelele si tavanele se considera ca facand parte din apartament, respectiv din spatiul in care sunt cuprinse.
Zidurile de invecinare intre apartamente fac parte in cota-parte egala din fiecare dintre acestea. Proprietatii asupra unui apartament ii corespunde si o cota-parte proportionala din proprietatea comuna, alocata conform cotelor inscrise in anexa la prezentul acord de asociere, preluate potrivit actului de proprietate. Prin proprietate individuala, in sensul prezentului acord de asociere, se intelege si proprietatea apartinand unei singure persoane, in indiviziune cu cotele stabilite sau in devalmasie, ca bunuri comune ale sotilor.
2.4. Proprietatea comuna include toate partile din condominiu care nu sunt parti dintr-un apartament. Toate aceste parti formeaza obiecte ale coproprietatii fortate, adica ale starii de indiviziune fortata si perpetua, destinate a fi utilizate in comun de proprietari.
Proprietatea comuna include urmatoarele: terenul aferent constructiei, in suprafata totala de (25x15 m) 375 mp, fundatiile, fatada, intrarile, suprafata exterioara a zidurilor de perimetru ale proprietatii individuale, scarile comune, casa scarii, casa ascensorului, ascensorul, trotuarele, canalizarea, instalatiile de apa si incalzire, de gaze, electricitate si telefonice de la punctul de bransament sau de racordare la reteaua stradala (exclusiv acesta) pana la punctul de racord la instalatia interioara a apartamentului, uscatorile =3, culoarele cladirii, subsolul, incaperea destinata depozitarii gunoaielor, tubul colector, acoperisul (terasa) si invelitoarea acestuia, antena si cablul TV pana la priza de bransament şi instalaţia de apa pluviale. Antena colectiva a fost dezafectata in anul 2010 prin hotararea asociatiei, deoarece era un pericol pentru bunuri si persoane, fiind destul de veche si montata de locatari fara avizele necesare, avand o inaltime de circa 15 m.
Suprafetele exterioare zidurilor de perimetru ale proprietatilor individuale, podelele si tavanele din jurul acestor proprietati si orice conducte, cabluri, linii de utilitati, care trec prin acestea si care deservesc mai mult de o asemenea proprietate, sunt considerate obiecte de folosinta comuna, fiind supuse starii de
indiviziune fortata.
Toate aceste componente ale proprietatii sau folosintei comune se vor defini concret, dupa caz.
2.5. Fiecare apartament impreuna cu cota-parte indiviza a sa din proprietatea comuna, reprezinta o parcela individuala de proprietate imobiliara si formeaza o unitate care poate fi instrainata sau transferata in orice mod numai ca un tot.
2.6. Fiecare dintre aceste proprietati imobiliare poate fi folosita, ipotecata sau instrainata in deplina libertate de catre proprietarul/proprietarii acesteia, tinandu-se seama de conditia mentionata mai sus si de legile si reglementarile in vigoare.
2.7. Pentru identificarea, prin localizare si suprafata, a fiecarui apartament, sunt anexate la prezentul acord de asociere planse sau schite, inclusiv ale terenului aferent constructiei.

3. Inregistrarea proprietatii

3.1. Proprietatile imobiliare sunt in numar de 44, in totalitate, inscrise in cartea funciara ori, dupa caz, in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni de la biroul de carte funciara de pe langa judecatoria in a carei circumscriptie este situat imobilul.
3.2. Pentru fiecare proprietate imobiliara care a fost trecuta in proprietate privata si la fiecare transfer de proprietate ulterior se vor face consemnarile necesare in cartea funciara, prin grija proprietarului / proprietarilor acesteia.
3.3. In momentul dobandirii unui apartament fiecare proprietar poate deveni membru al asociatiei de proprietari numai daca proprietarul se prezinta cu o cerere scrisă insotita de copii de pe actul de proprietate si actul de identitate, prin care demonstreaza ca este proprietar, fara alte formalitaţi, semnând acordul de asociere.
3.4. Fiecare proprietar va ramane membru al asociatiei de proprietari pana la pierderea calitatii de proprietar in cadrul condominiului.

4. Restrictii privind folosinta si constructiile

4.1. Fiecare proprietar, indiferent daca face parte sau nu din prezenta asociatie de proprietari, are dreptul de a folosi proprietatea comuna din cladire, in conditiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritatilor in drept, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel incat sa lezeze drepturile sau interesele oricarui alt proprietar al acesteia, inclusiv cele stabilite prin prezentul acord de asociere si prin statutul asociatiei de proprietari.
4.2. Proprietatea comuna, definita la pct. 2.4., se afla in grija tuturor proprietarilor, care participa, proportional, cu cota-parte indiviza de proprietate la intretinerea si repararea ei.
4.3. Chiriasii (locatarii), cat si proprietarii care nu sunt membrii ai asociatiei din proprietatile imobiliare individuale, aferente condominiului, nu pot participa la managementul acestora sau la adoptarea de decizii ale asociatiei de proprietari, ci trebuie sa se supuna regulilor adoptate de asociatia de proprietari, in masura in care acestea se aplica tuturor ocupantilor cladirii.
4.4. Proprietarul unui apartament îl poate folosi conform destinatiei: pentru sine, pentru familia sa, pentru chiriasi sau pentru musafiri.
Proprietarul unui apartament are dreptul de a-l inchiria, cu conditia ca respectivul chirias sa accepte folosirea acestuia in conditiile prevazute in prezentul acord de asociere sau respectand orice reguli ori regulamente ale asociatiei de proprietari.
4.5. Proprietarul unui apartament este obligat sa mentina apartamentul in buna stare si este raspunzator de daunele provocate din cauza neindeplinirii acestei obligatii.
Proprietarul unui apartament poate face lucrari de constructii sau renovari ale acestuia fara a afecta structura de rezistenta a imobilului, doar daca aceste lucrari sunt realizate in conformitate cu prevederile stabilite de lege si pe riscul si cheltuiala sa.
4.6. Orice instalatie suplimentara fata de cele cuprinse in cartea tehnica a constructiei pe proprietatea comuna, in favoarea unuia sau a mai multor proprietari ( antene de televiziune, masini si echipamente, dispozitive de aer conditionat, instalatii telefonice si altele asemenea), pe peretii exteriori ai cladirii, precum si pe peretii interiori ai spatiilor comune sau strapungerea acoperisului se poate realiza numai cu acordul comitetului executiv si a avizelor necesare.
4.7. Reprezentantii asociatiei de proprietari au dreptul sa intre intr-un apartament, in baza unui preaviz de 15 zile, semnat pentru luare la cunostinta de catre proprietar si inmanat acestuia, pentru a efectua lucrari de intretinere, reparare, renovare sau de inlocuire a partilor proprietatii comune din apartament, la care accesul se poate face numai prin acestea.
Daca necesitatea de a intra in apartament este urgenta (cazuri de calamitate: incendiu, inundatie, emanatii de gaz, scurgeri de substante chimice nocive si altele asemenea), nu este nevoie de preaviz, iar reprezentantii asociatiei de proprietari pot intra, indiferent daca proprietarul este sau nu este prezent, cu respectarea prevederilor legale referitoare la cazurile de necesitate.
In cazul in care proprietarii care nu au semnat acordul de asociere se opun acestor prevederi, se vor utiliza caile legale de atac al unor asemenea pozitii, asociatia de proprietari rezervandu-si dreptul de a calcula si de a pretinde daune morale si materiale provocate de acest refuz.
4.8. Orice tip de publicitate in/pe proprietatea comuna se poate face numai cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, dat de majoritatea acestora. Ocupantii apartamentelor trebuie sa se abtina de la actiunile care duc la tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00 - 8,00, respectiv 13,00-17,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. Se interzice depozitarea de substanţe inflamabile sau periculoase în spaţiile comune. Pe caile de acces ( afluire-defluire se interzice depozitarea de orice obiect, deoarece ingreunează circulaţia, aceste obiecte vor fi depuse de proprietari/locatari in locuri special amenajate de primarie sau se va face contract de ridicare cu firme specializate, in caz contrar asociatia va pati din fondurile proprii ridicarea obiectelor, urmand ca cheltuielile sa fie recuperate de la cei vinovaţi).
Proprietarii care detin animale in apartament nu le pot lasa in libertate, ori fara supraveghere, deoarece pot prezenta pericol pentru persoane, in conformitate cu OG 55/2002 ( obigatoriu botniţă şi lesă, de asemenea să facă curăţenie în urma acestora, în cazul în care accidental lasă urină sau fecale pe partile comune ale asociatiei).

5. Administrare, sanctiuni si reguli interne

5.1. Asociatia de proprietari va raspunde de administrarea si de functionarea condominiului si de intretinerea, repararea, renovarea si imbunatatirea proprietatii comune, iar costurile aferente vor fi calculate conform cotei-parti proportionale de proprietate sau, dupa caz, conform numarului de persoane prevazute in anexa la prezentul acord de asociere.
5.2. Nici un proprietar de apartament nu va fi exceptat de obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului, ori in alte situatii.
5.3. Administrarea condominiului se va face in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, ale prezentului acord de asociere si ale statutului asociatiei de proprietari, precum si cu regulile si regulamentele care se vor adopta prin hotarare de catre adunarea generala a asociatiei de proprietari, precum şi deciziile Comitetului Executiv.
5.4. Fiecare proprietar, membru de familie sau chirias, se va conforma regulilor prezentului acord de asociere, regulilor si regulamentelor asociatiei de proprietari, precum si hotararilor si rezolutiilor adoptate legal de catre asociatia de proprietari. Fiecare ocupant al apartamentului este obligat să prezinte actul de identitate pentru inscrierea in cartea de imobil in conformitate cu OUG 97/2005 şi Legea 290/2005, responsabilului cu cartea de imobil;
Art. 38. - (1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.
Nerespectarea acestor prevederi, hotarari si rezolutii va constitui temeiul actiunii in justitie a asociatiei de proprietari impotriva celor in cauza, pentru recuperarea daunelor sau in vederea obligarii la conformare. In cazul in care un chirias sau alt ocupant al apartamentului nu respecta reglementarile mentionate, asociatia de proprietari il poate chema in judecata pe chiriasul/ocupantul sau pe proprietarul respectivului apartament sau pe ambii, dupa cum hotaraste asociatia de proprietari.
5.5. Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari sau prevederile prezentului acord de asociere conduc la lezarea intereselor unei minoritati a proprietarilor, orice proprietar poate intenta actiune in justitie impotriva asociatiei de proprietari, pentru invalidarea hotararii sau a prevederii respective, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
Presedintele Comitetului Executiv va reprezenta asociatia de proprietari in procesele intentate impotriva proprietarilor sau de catre proprietari. Reprezentarea se va face prin intermediul unui avocat ales de Comitetul Executiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu